Tuesday, October 6, 2009

TANGGUNJAWAB MENANTU TERHADAP IBUBAPA MENTUA

Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah, Pensyarah Kanan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

Pendahuluan

Tanggungjawab menantu terhadap mentua jarang dibincangkan secara terbuka. Bahan-bahan berkaitan isu ini juga agak terhad. Bagi sesetengah pihak, mungkin dianggap tidak penting. Apatah lagi perkara ini tidak disentuh secara spesifik dalam Al-Quran, Hadis dan perbincangan secara terbuka, atau mungkin perkara ini ada dibincangkan, tetapi penulis masih belum menjumpai atau menerokai ilmu tersebut.


Setelah meneliti perkara ini secara mendalam, penulis dapat katakan bahawa tanggungjawab menantu terhadap ibu bapa mentua adalah sama seperti tanggungjawab anak terhadap ibu bapa kita sendiri. Antara ayat-ayat Quran dan Hadis berkaitan tanggungjawab kita terhadap ibu bapa yang turut boleh diaplikasikan dalam konteks ibu bapa mentua yang sempat dipetik dalam kertas kerja ini adalah seperti berikut:

Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Dan rendahkahlah dirimu terhadap mereka berdia dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: “Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil” (QS Al-Israa’: 23-24)

Dan sembahlah Allah dan jangan kamu menyekutukan denganNya sesuatupun, dan kepada kedua ibu bapa hendaklah kami berbuat baik, dan yang mempunyai tali kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan tetangga yang menjadi kerabat....(QS An-Nisa’:36)

Nabi Muhammad SAW telah menekankan bahawa derhaka kepada orang tua adalah salah satu dosa besar setelah menyekutukan Allah SWT. Rasulullah bersabda: “Adakah kalian mahu kuberitahu tentang dosa-dosa yang besar?”. Para sahabat menjawab: “Kami mahu, ya Rasulullah SAW”. Rasulullah SAW bersabda: “menyekutukan Allah SWT dan derhaka kepada orang tua”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian." (Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

Ayat lain berkaitan Q.S Luqman: 14, Q.S Al-Ankabut: 8 dan sebagainya.


Prinsip Islam Terhadap Perkahwinan

Lelaki bertangungjawab sepenuhnya terhadap isteri yang dikahwininya. Ini kerana lelaki tersebut telah ‘mengambil’ anak perempuan tersebut daripada ibu bapanya. Bermakna, perempuan tersebut telah menjadi ‘hak mutlak’ si suami. Justeru, menjadi tanggungjawab suami sepenuhnya untuk menyempurnakan segala keperluan isterinya zahir dan batin.


Tanggungjawab suami tidak terhenti setakat isterinya, malahan terhadap kepada kedua ibu bapa kepada isteri atau mentua. Suami (menantu) tidak boleh membiarkan ibu bapa mentua setelah anaknya telah diambil. Sikap tidak bertanggungjawab atau lepas tangan seolah-olah kita melakukan perkara yang sama terhadap ibu bapa sendiri.


Pendek kata, kedudukan ibu bapa sendiri dan mentua adalah sama tidak kira sama ada mentuanya beragama Islam atau tidak. Sama seperti tanggungjawab anak yang telah memeluk Islam terhadap ibu bapanya yang belum memeluk Islam.


Seperti mana Islam menetapkan bahawa setiap anak yang memeluk agama Islam wajib menghormati ibu bapanya yang tidak memeluk Islam. Begitulah juga apabila anaknya ini telah berkahwin. Hubungan dan penghormatan tetap sama, kecuali jika dipaksa melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam


Contoh, isteri saya selaku menantu kepada ibu bapa saya amat menghormati kedua ibu bapa saya walaupun agama berlainan. Begitu juga dengan saya selaku menantu kepada kedua ibu bapa isteri saya (mentua).


Pendek kata, Islam tidak membezakan martabat ibu bapa tidak kira apa juga agamanya selagi mana kedua-dua pihak tidak mempunyai niat tidak baik.


Dalam Islam tanggungjawab menantu terhadap ibubapanya sendiri dan ibubapa mentuanya adalah sama.


Hubungan Istimewa Menantu dan Mentua

Hubungan istimewa menantu dan mertua adalah sama seperti hubungan istimewa ibu bapa sendiri yakni tidak batal wuduk bila bersentuhan dan tidak boleh dikahwini. Ini bermakna, martabat mentua adalah sama seperti ibu bapa.


Penulis dapat rangkumkan tanggungjawab menantu terhadap mertua berdasarkan kepada jadual di bawah


Tanggungjawab Menantu Lelaki dan Perempuan Mengikut Keutamaan


Menantu Lelaki

Allah SWT
Rasulullah SAW
Ibu/Ibu Mertua
Bapa/Bapa Mertua
Isteri
Anak-anak
Lain-lain


Menantu Perempuan

Allah SWT
Rasulullah SAW
Suami
Anak-anak
Ibu/Ibu mertua
Bapa/bapa mertua
Lain-lain


Ibu bapa mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati ibu bapa kita sendiri. Kalau mereka kecil hati, sama seperti kita menyinggung perasaan ibu bapa sendiri. Jika kita sayang anaknya, kenapa kita tidak sayang orang yang melahirkannya juga? Penulis yakin ada ramai menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya sehingga mengabaikan anak menantunya. Perbuatan sebegini sudah pasti bercanggah dengan tuntutan agama Islam.


Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami. Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.


Peristiwa Nabi Ibrahim dan anak menantunya perlu dijadikan teladan. Nabi Ibrahim pergi menziarahi menantunya ketika puteranya, Nabi Ismail tiada di rumah. Isteri Nabi Ismail belum pernah bertemu bapa mertuanya, Nabi Ibrahim. Apabila sampai di rumah anaknya itu, terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya.

Nabi Ibrahim: Siapakah kamu?

Menantu: Aku isteri Ismail.

Nabi Ibrahim: Di manakah suamimu, Ismail?

Menantu: Dia pergi berburu.

Nabi Ibrahim: Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga?

Menantu: Oh, kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh) tidak pernah senang dan lapang.

Nabi Ibrahim: Baiklah! Jika suamimu balik, sampaikan salamku padanya. Katakan padanya, tukar tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan supaya menceraikan isterinya).

Menantu: Ya, baiklah.

Setelah Nabi Ismail pulang daripada berburu, isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka.

Nabi Ismail: Adakah apa-apa yang ditanya oleh orang tua itu?

Isteri: Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.

Nabi Ismail: Apa jawapanmu?

Isteri: Aku ceritakan kita ini orang yang susah. Hidup kita ini selalu dalam kesempitan, tidak pernah senang.

Nabi Ismail: Adakah dia berpesan apa-apa?

Isteri: Ya ada. Dia berpesan supaya aku menyampaikan salam kepadamu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu.

Nabi Ismail: Sebenarnya dia itu ayahku. Dia menyuruh kita berpisah. Sekarang kembalilah kau kepada keluargamu.

Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. Sanggup pula mendedahkan rahsia rumah tangga kepada orang luar. Tidak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin lagi. Setelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Makkah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Berlakulah lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

Nabi Ibrahim: Di mana suamimu?

Menantu: Dia tiada dirumah. Dia sedang memburu.

Nabi Ibrahim: Bagaimana keadaan hidupmu sekeluarga? Mudah-mudahan dalam kesenangan?

Menantu: Syukurlah kepada tuhan, kami semua dalam keadaan sejahtera, tiada apa yang kurang.

Nabi Ibrahim: Baguslah kalau begitu.

Menantu: Silalah duduk sebentar. Boleh saya hidangkan sedikit makanan.

Nabi Ibrahim: Apa pula yang ingin kamu hidangkan?

Menantu: Ada sedikit daging, tunggulah saya sediakan minuman dahulu.

Nabi Ibrahim: (Berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku! Berkatilah mereka dalam makan minum
mereka. (Berdasarkan peristiwa ini, Rasulullah beranggapan keadaan mewah negeri Makkah adalah berkat doa Nabi Ibrahim).

Nabi Ibrahim: Baiklah, nanti apabila suamimu pulang, sampaikan salamku kepadanya. Suruhlah dia menetapkan tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail).

Apabila Nabi Ismail pulang daripada berburu, seperti biasa dia bertanya sekiranya sesiapa datang mencarinya.

Nabi Ismail: Ada sesiapa datang semasa aku tiada di rumah?

Isteri: Ya, ada. Seorang tua yang baik rupanya dan perwatakannya sepertimu.

Nabi Ismail: Apa katanya?

Isteri: Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.

Nabi Ismail: Apa jawapanmu?

Isteri: Aku nyatakan kepadanya hidup kita dalam keadaan baik, tiada apapun yang kurang. Aku ajak juga dia makan dan minum.

Nabi Ismail: Adakah dia berpesan apa-apa?

Isteri: Ada, dia berkirim salam buatmu dan menyuruh kamu mengekalkan tiang pintu rumahmu.

Nabi Ismail: Oh, begitu. Sebenarnya dialah ayahku. Tiang pintu yang dimaksudkannya itu ialah dirimu yang dimintanya untuk aku kekalkan.

Isteri: Alhamdulillah, syukur.

Pengajaran daripada kisah ini adalah mentua mempunyai hak untuk memberikan pandangan terhadap menantunya. Menantu sepatutnya memberikan contoh yang terbaik kepada mentua demi menjaga keharmonian rumahtangga. Penulis yakin bahawa suami akan lebih mengasihi isterinya, jika isterinya menyayangi ibu bapa suaminya.


Dalam usaha memenuhi tuntutan tersebut, penulis menggariskan beberapa perkara berikut untuk diteliti dan dilakukan oleh menantu terhadap mentua sebagai tanda penghormatan dan membalas budi mereka.

1. mentaati mentua pada segala yang diperintahnya kepada anak, kecuali perkara maksiat
2. berbicara kepada keduanya dengan adab dan lemah lembut
3. memberikan bantuan kewangan (bulanan) sebagai tanda mengambil berat
4. bangun menghormati keduanya apabila mereka datang
5. mencium tangan kedua dan memeluknya, setiap pagi dan petang dan pada setiap upacara
6. memelihara nama, kehormatan, serta harta benda mereka
7. memuliakan mereka, dan memberikan mereka yang diminta
8. bermesyuarat dengan mereka dalam urusan berkaitan
9. memperbanyakkan doa dan permohonan ampun bagi mereka
10. cuba membuat sesuatu untuk menggembirakan mereka tanpa perlu diingatkan atau ditunjukkan kepada si anak
11. tidak mengangkat suara di hadapan mereka
12. tidak cuba memotong percakapan mereka ketika mereka sedang mengatakan sesuatu
13. sentiasa meminta izin mereka jika mahu keluar rumah
14. tidak memeranjatkan mereka, ketika sedang tidur
15. tidak melebihkan isteri dan anak dari kedua mereka
16. tidak mencela mereka, jika mereka melakukan sesuatu yang tidak memuaskan
17. tidak ketawa dalam majlis mereka, jika tidak ada sebab yang menarik untuk ketawa
18. tidak memanjangkan tangan kepada makanan, sebelum mereka terlebih dahulu memulakannya
19. tidak tidur atau baring, padahal mereka masih lagi duduk kecuali jika mereka telah mengizinkan
20. tidak melunjurkan kaki di hadapan mereka
21. tidak masuk dahulu sebelum mereka atau berjalan di hadapan mereka
22. menyahut panggilan mereka serta merta, apabila mereka memanggil
23. memuliakan teman-teman mereka di waktu hayat mereka dan sesudah mereka meninggal
24. tidak berkawan dengan seorang yang tidak mematuhi kedua ibubapanya
25. memberi dan bertukar tukar hadiah ketika hari lahir mereka
26. membawa dan menemani mereka ke masjid jika diperlukan
27. mendoakan keduanya, khususnya sesudah meninggal, sebab adalah sangat berguna kepada mereka


Pengkaji tidak menafikan bahawa contoh terlalu ideal, tetapi apa yang ingin ditonjolkan adalah penghormatan dan keadilan yang perlu dilakukan oleh menantu terhadap ibu bapa dan mentuanya.


Kesimpulan


Islam meletakkan martabat yang tinggi terhadap ibu/ibu mertua dan bapa/bapa mertua. Justeru, tanggungjawab ini tidak boleh diabaikan oleh menantu lelaki terutamanya. Mengabaikan salah seorang daripada mertua seolah-olah mengabaikan ibu bapa sendiri. Kesejahteraan rumahtangga amat bergantung kepada sejauh mana tanggungjawab menantu terhadap ibu bapa mertua. Jika tanggungjawab ini diabaikan sudah tentu si isteri akan menjadi kurang selesa disebabkan oleh ibu bapanya sendiri diabaikan oleh suaminya.


Satu persoalan yang perlu difikirkan bersama adalah, adakah derhaka menantu terhadap mentua, sama seperti derhaka anak terhadap ibu bapa sendiri? Adakah syurga di telapak kaki ibu, boleh diaplikasikan dalam konteks syurga di telapak kaki ibu mentua? Sama-sama kita fikirkan.

50 comments:

 1. Alhamdulillah ustaz..saya dapat manfaat dari tulisan ini.
  Ustaz, saya ingin meminta pendapat, bagaimana sekiranya sebelum menikah, seorang perempuan memberikan syarat kepada bakal suaminya, seperti, "kalau boleh saya tidak mahu tinggal di tempat sekian2 stelah berkahwin dan dipersetujui oleh suami itu..."
  adakah permintaan seperti itu bertentangan dgn islam? dan bagaimana islam menanggapi sekiranya setelah berkahwin, si suami membawa istrinya tinggal ditempat yang tidak disukainya?

  wassalam..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tidak bertentangan. Boleh dibawa berbincang.

   Delete
  2. salam. it is not permissible to make your zaujah live in a place that she's not comfortable in. please watch mufti menk's full lecture on marriage. it is very useful and beneficial. all are according to qur'an and sunnah in shaa Allah. http://www.youtube.com/watch?v=FterpIbfTqU

   Delete
 2. bagaimana jika menantu laki2 ingin pindah rumah tetapi dilarang oleh ibu mertuanya? karena alasan istri lagi hamil dan tidak boleh pindah rumah.

  si menantu laki2 ini punya alasan yang kuat, knapa ia ingin pindah dari rumah mertua, dikarenakan kesuluruhan anak2nya tinggal disatu rumah..dan ia sudah tidak sanggup lg,, dikarenakan ia tertekan oleh kakak kakak iparnya..
  1. Apakah solusinya?
  2. dosakah si menantu jika ia tetap pindah rumah? (sudah izin tetapi tetap tidak dikasih ibu mertua)?
  3. masuk akal kah jika istri lagi hamil tidak boleh pindah rumah?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh pindah. bincang baik-baik. Mentua pun kena bertolak ansur demi kebahagian anak menantu

   Delete
 3. ustaz bagaimana pula kalau suami beranggapan bahawa dia tidak perlu menolong ibu mentua kerana meraka ada anak lelaki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sebaik-baiknya tolonglah. kecuali tidak mampu.

   Delete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Maaf saya minta izin mengcopy cerita nabi diatas untuk saya taruh di wall FB saya. Maaf sebelumnya terima kasih.

  ReplyDelete
 6. Ustaz, bagaimana sekiranya suami beranggapan isteri dan anak2 perlu pulang bermalam di rumah keluarganya setiap minggu bagi menjaga hati kedua ibu bapanya walaupun si isteri merasa terbeban dgn perkara ini. Di tambah dgn kerja2 rumah dan urusan2 lain. Terima kasih

  ReplyDelete
 7. salam ustaz,sy ingin bertanyakan 1 perkara mengenai hubungan menantu lelaki dan ibu mentua.ada seseorang beritahu bhw hubungan antara menantu dgn mentua hanya perlu HORMAT dan BUKAN TAAT.contohnya..bila tiba hari raya si suami ingin beraya bersama2 isteri dan anak2nya dan tdk mahu beraya bersama ibu mentua (makluman ayh mentua sudah meninggal dunia dan ibubapa si suami sudah meninggal dunia juga) sedangkan si anak perempuan adalah harapan besar dlm urusan persediaan hari raya.si isteri ikut dan taat ats arahan si suami.ibu mentua begitu sedih atas apa yg berlaku wpun ada anak menantu lain akan menolong dlm persedian hari raya.jd apa HUKUMNYA dalam islam menantu lelaki ini dalam memperlakukan/mengguris perasaan ibu mentua kerana padanya dia tdk perlu TAAT atas arahan ibu mentua tapi hanya perlu HORMAT (bermaksud akan melawat/menziarahi pada bila2 waktu yg dia mahu).UNTUK MAKLUMAN USTAZ,TINDAKAN SI SUAMI ADALAH BETUL HASIL RUJUKAN SI ISTERI KEPADA AHLI2 AGAMA YG LAIN.MOHON DIJELASKAN.TKASIH

  ReplyDelete
 8. Salam Ustaz, bagaimana kalau ibu suami sudah amanahkan rumah pusaka dan nak anaknya duduk disitu bila sudah berkahwin. Dan sebelum kahwin bakal isteri pula tak nak duduk bersama ibu bapa mertua kerana arwah ayah isteri pernah pesan bila kahwin jangan duduk rumah mertua. Apa solusi yang ada. Terima kasih.

  ReplyDelete
 9. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 10. Saya telah bertegang urat dengan Ibu saya,, halnya/fahaman saya adalah Manusia hanya perlu bergantung kepada Allah akan tetapi Ibu saya berkata bahawa manusia juga perlu bergantung kepada manusia selain Allah,, suara saya meninggi apabila saya telah dikatakan sesat apabila tidak mengiya fahaman Ibu,,adakah saya berdosa terhadap Ibu saya,,minta penjelasan kerana saya sentiasa rasa bersalah setalah peristiwa itu,,

  ReplyDelete
 11. Uztaz.... mcm mn nk didik isteri yg keras kepala... kadang2 bsikap kurang ajar pd suami...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Senang jer. Suami kena jadi lelaki soleh dan tunjuk contoh teladan yang baik baru boleh didik isteri kurang ajar

   Delete
 12. assalam ustaz...sy pernah mndengar dlm rancangan tv seorang ustaz pernah bagitau bahawa kedudukan ibu ayah sendiri n ibu ayah mertua langsung x sama.sedangkan ustaz pula menyatakan kedudukan darjatnya sama tinggi..susulan itu menyebabkan suami saya kurang menghormati ibu saya berbanding ibubapa nya dan menjadikan saya tidak ikhlas apabila berada di dalam lingkungan keluarga suami.mohon pencerahan...tq

  ReplyDelete
 13. aslmkum ustaz. jika dlm cerita nabi ibrahim menyatakan isteri yg mendedahkan masalah dlm rumah tangga perlu d cerai .jika si suami suka mendedahkan masaalah rumah tangga dan suka mengiakan cerita2 yg tidak benar hingga belaku pekara yg tidak di ingini berlaki

  ReplyDelete
 14. aslmkum ustaz. jika dlm cerita nabi ibrahim menyatakan isteri yg mendedahkan masalah dlm rumah tangga perlu d cerai .jika si suami suka mendedahkan masaalah rumah tangga dan suka mengiakan cerita2 yg tidak benar hingga belaku pekara yg tidak di ingini berlaki

  ReplyDelete
 15. As'salam ustz..berkenaan ibu n bapa mertua yg ustz kongsikn ni..ada tak Naz n Dalilnya..??

  ReplyDelete
 16. Salam Ustaz, bagaimana hukum diantara menantu lelaki dgn ibu mertua jika isterinya telah meninggal?
  Terima kasih Ustaz.

  ReplyDelete
 17. Assalam Ustaz. Rasanya tak terlambat nk ucap Selamat Berpuasa. Sy nak tanya mengenai tanggungjawap seorang menantu perempuan. Apabila dia pulang ke rumah mentua, apakah status menantu tersebut? Sebagai tetamu ke ustaz? Sy tgk situasi di mana mentua merungut sebab menantu tidak menolong dia masak, basuh baju, sidai baju. Ustaz boleh tolong jelaskan. Terima kasih

  ReplyDelete
 18. Assalamualaikum ustaz..saya ingin bertanya tentang tempat menginap selepas berkahwin..saya baru saja berkahwin dan saya dan isteri saya masih lagi keliru dimanakah yg sewajarnya kami menginap sama ada di rumah family suami atau d rumah mertua saya(family isteri)..sementara saya dlm proses utk memdapatkan rumah asing..saya masih keliru sbb saya anak sulung drpd dua beradik..adik saya d asrama..ayah saya bekerja shift..patutkan saya berulang alik atau saya terus membawa iateri saya ke rumah saya..dimanakah tempat yg sewajarnya dan sesuai utk kami..adakan di rumah ibu saya atau drumah mertua saya..saya mohon penjelasan dripda ustaz utk saya memberi tahu kepada isteri saya..

  ReplyDelete
 19. Assalam ustad...sya nk tny mcm mne law sbliknya..mksd sya bila menantu da lyn mertua dia bgai ibu sndr tpi mertua pulk yg lyn buruk kt menntu?pdhl mnntu da mcm2 cara nk amk ati mertua.solat masak basuh kemas sume tpi xdpndg lgsg pun mnntu tu dlm rumah.smp trpkr sndr ap slah mntu kt mertua tu..dan masa prmlaan nk bina msjd tu mertua bagai mnntng.kol xnk bckp pun xnk.fmly prmpuan sume yg amk thu n beria sndr.fmly laki xpnh amk brt n amk thu tntg ank laki dia nk kawen pun.smp tempiasnya isteri kpd anak laki mertua ni..rasa mcm xwujud ble dlm rumh tu.ajak bual sembg ti spth2 jwb...tolong ustad..ap perlu buat lg n hukum nya sama tarbat kan..tpi kita xdiendahkan cmne ye..

  ReplyDelete
 20. assalamualaikum ustz...bagaimana pula jika isteri meminta tolong suami membantu ibubapa isteri tetapi suami tidak mahu kerana katanya ibubapa isteri bukan tanggungjawab isteri

  ReplyDelete
 21. Assalamualaikum ustz...saya ingin bertanya...sekiranya suami saya meninggal...adakah hubungan saya dgn bapa mertua masih sama seperti Dulu dan setelah saya berkahwin semula bagaimana pula hubungan saya dengan bapa mertua suami pertama

  ReplyDelete
 22. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 23. Assalamualaikum ustz...saya ingin bertanya...sekiranya suami saya meninggal...adakah hubungan saya dgn bapa mertua masih sama seperti Dulu dan setelah saya berkahwin semula bagaimana pula hubungan saya dengan bapa mertua suami pertama

  ReplyDelete
 24. Assalamualaikum ustz...saya ingin bertanya...sekiranya suami saya meninggal...adakah hubungan saya dgn bapa mertua masih sama seperti Dulu dan setelah saya berkahwin semula bagaimana pula hubungan saya dengan bapa mertua suami pertama

  ReplyDelete
 25. Assalamualaikum ustz...saya ingin bertanya...sekiranya suami saya meninggal...adakah hubungan saya dgn bapa mertua masih sama seperti Dulu dan setelah saya berkahwin semula bagaimana pula hubungan saya dengan bapa mertua suami pertama

  ReplyDelete
 26. Assalamualaikum ustz...saya ingin bertanya...sekiranya suami saya meninggal...adakah hubungan saya dgn bapa mertua masih sama seperti Dulu dan setelah saya berkahwin semula bagaimana pula hubungan saya dengan bapa mertua suami pertama

  ReplyDelete
 27. Adakah pemberian faraid juga dikira menantu atau tidak?

  ReplyDelete
 28. Assalamualaikum ustaz, sy telah berkahwin dengan seorg perempuan dr sabah dan keadaan keluarganya sedikit susah. Persoalan sy ialah skrg ini sy rasa kurg selesa kerana ibu dan bapa mertua serta adik bradik isteri selalu tinggal dgn kami sehungga berbulan2 sehingga sy merasa tidak selesa dan menganggu kehidupan seharian sy. Adakah tempoh melawat itu sama seperti seorg jiran melawat jirannya atau bagaimana?

  ReplyDelete
 29. Salam.. saya nak tnya,adakah suami sy brtnggungjwb untuk mmberi nafkah kpd ibu saya dn mmberi prblnjaan untuk rumah mskipun kmi tidak tnggl brsma ibu bp sy..? Sbb ibu sy sllu mngeluh suami sy xbg duit sprtimn suami sy mmberi ibu kndungny duit.. sdngkn suami sy tidak mampu.. adkh suami sy brdosa?

  ReplyDelete
 30. Salam.. saya nak tnya,adakah suami sy brtnggungjwb untuk mmberi nafkah kpd ibu saya dn mmberi prblnjaan untuk rumah mskipun kmi tidak tnggl brsma ibu bp sy..? Sbb ibu sy sllu mngeluh suami sy xbg duit sprtimn suami sy mmberi ibu kndungny duit.. sdngkn suami sy tidak mampu.. adkh suami sy brdosa?

  ReplyDelete
 31. Assalammualaikum ustz..sy nk tnye pdpat ustaz..andai suami tiada dirumah(outstation/kursus)..blh kah istrinya mjaga ayh mntua yg sdg skit(stroke)

  ReplyDelete
 32. Assalammualaikum ustz..sy nk tnye pdpat ustaz..andai suami tiada dirumah(outstation/kursus)..blh kah istrinya mjaga ayh mntua yg sdg skit(stroke)

  ReplyDelete
 33. Assalam ustaz... klu ibu bapa mertua bukan islam. Mmpelawa suami minum tuak@arak... dan masih xblh terima menantu. Dan menginginkan anknya berkahwin dgn org 1 kampung yg bukan islam... dan menyebabkan rumah tangga ank dan menantu td retak menanti belah... mcmmne ye ustaz? Ape tindakan yg patut menantu td lakukan? Ank dah 2.. dan menantu tgh mngndung ank yg ke3. Ank td telah mengisi borang untuk menceraikan isterinye kerana isterinya tidak sanggup lg terima. Perkahwinan hampir 9thun.

  ReplyDelete
 34. Assalam ustaz... klu ibu bapa mertua bukan islam. Mmpelawa suami minum tuak@arak... dan masih xblh terima menantu. Dan menginginkan anknya berkahwin dgn org 1 kampung yg bukan islam... dan menyebabkan rumah tangga ank dan menantu td retak menanti belah... mcmmne ye ustaz? Ape tindakan yg patut menantu td lakukan? Ank dah 2.. dan menantu tgh mngndung ank yg ke3. Ank td telah mengisi borang untuk menceraikan isterinye kerana isterinya tidak sanggup lg terima. Perkahwinan hampir 9thun.

  ReplyDelete
 35. Assalamualaikum..ustaz,saya seorang isteri dan juga menantu..saya ingin kepada ustaz..apakah hukum jika seorang suami meninggalkan seorang isteri yang sedang sakit dan baru lepas menjalani pembedahan akibat masalah buasir dan si suami lebih mementingkan ibubapanya dan terlalu mengikutkan kehendak mereka sampai si isteri dibiarkan bersendirian bersama anak yg masih kecil dihospital..boleh ustaz bagi penerangan..

  ReplyDelete
 36. Assalamualaikum wbt Ustaz.
  Saya kini sedang mengandung anak ke5.
  Anak2 lain berumur 7, 6, 4 dan 2 tahun. Ibu mertua saya berusia 73 tahun tinggal bersama saya sekeluarga. Beliau pernah tinggal dengan anak2 yang lain tetapi bergaduh besar hingga seperti dihalau keluar. Ada kala saya merasakan agak terbeban dengan keadaan mengandung anak2 masih kecil dan salah seorang autisme dan follow up hospital 3,4 Kali sebulan. Mertua saya juga mempunyai karenahnya sendiri, seperti tengok anak lelakinya ada dirumah mesti nak p berjalan2.
  Sedangkan duduk di rumah sekadar tidur Dan tidak mampu membuat apa tugasan waima makan pun perlu berhidang untuknya.
  Adakah berdosa sebagai menantu yang adakala merasa terbeban dengan keadaan ini?
  Disebabkan keadaan diri dan anak2 masih kecil?
  Ada ketika perasaan merasa serba salah apa patut dilakukan?
  Mungkin juga ini dugaan mengandung yang penuh cabaran ya ALLAH.

  ReplyDelete
 37. salam ustaz, sy ade satu soalan yang xdapat sy nk pikir dengan waras. sy ada seorang isteri, dan seorang ibu yg Alhamdulillah masih sehat. keadaan nya mcmni. isteri sy anak yatim piatu. jd kakak nye berkahwin dan membelanya sejak umur tingkatan 5, die tlah menganggap kakak dan abg iparnya seperti mak dan ayah. jd bila raya. kami slalu bergaduh, saya kalau buleh mmg nk slalu balek ke rmh mak sy. bg sy. mereka cuma lah abg dan kakak. tp ibu sy adalah seorang insan yg melahirkan sy. apa yg patut sy lakukan dlm hal ini ustaz? mintak penjelasan.

  ReplyDelete
 38. Assalamualaikum ustaz...saya azmar dan saya ini perkahwinan kedua saya baru 2 tahun ..saya kusut dan buntu ustaz saya sewa satu rumah dan yang tinggal dalam rumah tu saya isteri saya mak kandung saya dan anak saya 2 orang..saya ada 4 adik beradik ustaz saya sulung 3 lagi semua perempuan..pernah terjadi satu pertengkaran diantara saya dan isteri..kata isteri saya dia kurang selesa dgn mak saya dan saya terkejut die pernah meninggikan suara dgn mak saya depan saya..dia kata mak saya berlakun sakit..yer mak saya ada sakit yang darah tggi kencing manis..kadang2 bila die bediri lama dan dia akan rase pening...sekarang yang buat saya lagi pening ialah isteri saya nak mak saya pergi duduk pulak umah adik2 saya yang lain..isteri saya cakap adik2 saya yang lain perlu jaga mak diorang jgk..Ya allah bagi lah saya satu ayat utk menyatakan pada mak saya utk die pergi tggl atau jaln2 1minggu umah adik no 2 minggu seterusnya rumah adik no 3..tetapi mak saya selesa tggl dirumah saya..mak saya tak pernah menyuruh masak atau mengarah buatkan ape2 untuk mak saya...ape yg isteri saya masak dia makan..ada sampai isteri saya tak masak dan isteri saya makan diluar itu pun mak saya tak kisah mak saya oder makan melalui fon dan org kedai akan hantar..sekarang sy tertekan....saya nak keluarga bahagia...saya tak nak sana masam sini masam...ustaz saya bekerja sebagai pengawal peribadi sampai saya tak dapat nak tumpukan perhatian pada kerja...isteri saya cakap pada saya kalau sayangkan rumah tangga kita suruh
  mak awk pergi rumah anak2 yg lain...klu mak tak pergi kerumah anak2 dia yang lain jgn salahkan dia jika terjadi apa2 pada rumah tangga kita...saya tak nak jadi anak derhaka ustaz..knp isteri saya tak boleh ikut cara saya malayan keluarga diac..saya cukup rapat dan saya cukup hormat bapak dan mak mertua saya.....tlg saya ustaz...tolong saya ustaz sayang keluarga saya ustaz...

  ReplyDelete
  Replies
  1. habib mahdi beri nasihat pada pasangan yang ada masalah rumahtangga, banyakkan buat solat sunat taubah..sesiapa yg Allah swt terima taubahnya, InsyaAllah Allah swt akan selesaikan masalah rumahtangga itu..

   saya pernah amalkannya, Alhamdulillah Allah swt tolong selesaikan masalah rumahtangga saya..

   InsyaAllah kita semua amalkannya. juga

   Delete
 39. salam ustaz, sekiranya suami meninggal dunia adakah isteri bertanggungjawab menanggung keperluan mertua? bagaimana jika nanti isteri berkahwin baru

  ReplyDelete
 40. Salam ustaz...suami saya berkrja di luar bandar selama 2 bulan dan sy tinggal dengan ibu mertua saya tapi dalam rumah ada adik dan abang ipar (lelaki) juga tinggal macam mne tu apew hukum nye????

  ReplyDelete
 41. Salam ustaz...suami saya berkrja di luar bandar selama 2 bulan dan sy tinggal dengan ibu mertua saya tapi dalam rumah ada adik dan abang ipar (lelaki) juga tinggal macam mne tu apew hukum nye????

  ReplyDelete
 42. Assalamualaikum Ustaz,

  Saya anak bongsu dlm keluarga. Hanya saya dan abg sulung. Pada tahun 2016 saya telah kehilangan Ibu tersayang. Sebelum ini, abg saya duduk asing dari keluarga. sebelum arwah ibu meninggal, beliau telah berpesan dgn kakak ipar untuk menguruskan anak2 abg dan berpindah balik kerumah keluarga untuk menguruskan hal2 anak dan menjaga bapa saya.
  Bapa saya seorang yang sangat praktikal, dan sikap cakap lepas dan berterus terang. kebelakangan ini, kakak ipar bersikap degil dan memberontak gara2 bapa yang selalu bercakap lepas mengenai tanggungjawab yang sepatutnya dibuat bersama saya tapi lepas tangan. Tidak langsung menjaga anak2 tirinya, dgn alasan anak2 tidak mahu mendengar cakapnya disebabkan saya terlalu memanjakan mereka. Langsung tidak ambil peduli hal ehwal menjaga makan minum bapa mertuanya, apatah lagi menjaga rumah.
  Disebabkan dia, saya dan bapa selalu menegur abang untuk menasihati dan membimbing isteri sebaik mungkin. sehinggakan skg, abg saya gagal untuk membuatnya. Minggu lepas,saya terlalu marah dgn sikap kakak ipar lalu saya memarahi abg saya kerana sikap isteri yg tidak ambil tahu hal makan minum keluarga sebelum keluar rumah.

  Saya terlalu buntu, dan berasa sangat tersinggung & kecewa dengan sikap abg dan isterinya yg tidak langsung menjaga amanah dan selalu menyakitkan hati bapa dan saya apatah lagi menjaga hal ehwal anak2.

  ReplyDelete
 43. assalamualaikum ustaz, saya ingin meluahkan rasa kecewa terhadap keluarga mentua saya yang tidak menghormati kami suami isteri ketika perayaan mereka...saya mengikut suami balik kampung untuk menyambut perayaan gawai....ketika sambutan perayaan tersebut...keluarga mentua telah masak masakan yang tidak halal walau mengetahui anaknya telah masuk agama islam dan menantunya...kami tidak dapat berbuat apa2 untuk menegur cuma mampu berdiam diri dan mengelak untuk makan bersama....ustaz apa yang terbaik untuk kami lakukan d saat itu ustaz...kami sangat buntu...saya tidak mampu untuk menghalang suami untuk berjumpa keluarganya...tolong bagi pendapat ustaz

  ReplyDelete